maart, 2022

11mrt19:3021:30Kevin Van Doorslaer speelt ARMANDDoelpubliek:Voor iedereenType:Kijken en luisteren,Theater

Tijd

(Vrijdag) 19:30 - 21:30

Locatie

De Theatergarage

Bouwhandelstraat 72, B2140 Antwerpen

Details van het evenement

Armand: frontdokter – wereldkampioen – burgemeester

Brusselaar Armand Swartenbroeks wordt op 30 juni 1892 geboren als eerste zoon van een kruideniersgezin. De sportieve jonge kerel en prima student is ambitieus. Terecht, zo blijkt. Na twaalf internaatjaren volgt hij de artsenopleiding aan de U.L.B. Hij kan ook aardig voetballen en debuteert in 1911 bij Daring Club de Bruxelles
(de voorloper van RWDM vandaag). Armand helpt zijn ploeg als negentienjarige mee aan haar allereerste landstitel. Al snel wordt hij ook geselecteerd voor de nationale ploeg. In zijn debuutwedstrijd is hij zo goed dat journalisten spreken van ‘Rode Duivels’! Een bijnaam die tot vandaag fier gedragen wordt door het Belgische nationale elftal.

In het seizoen 1913-1914 maakt Armand Daring Club de Bruxelles een tweede keer kampioen. Die zomer breekt de oorlog uit. De gruwel van W.O.I stelt aspirant-arts Armand Swartenbroeks zwaar op de proef, maar laat hem ook boven zichzelf uitstijgen… in veldhospitalen, in hulpposten en met de Front Wanderers. Dit oorlogsalternatief voor de Rode Duivels geeft de Belgische troepen moraal en ontspanning en haalt geld op voor duizenden vluchtelingen met het spelen van internationale wedstrijden. In volle oorlog reizen ze tijdens hun schaarse vrije momenten naar Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk. Ze worden als helden ontvangen in de Scala van Milaan én in de stadions van Chelsea, Aston Villa, Celtic Glasgow en Manchester United. Een ongelooflijk-maar-waar verhaal!

En dan moeten de grootste triomfen in het leven van Armand Swartenbroeks nog komen… Goud op de Olympische Spelen van Antwerpen en absoluut recordinternational met 53 selecties voor de nationale ploeg. Een artsenpraktijk, een belangrijke rol in het grootste ziekenhuis in het Brusselse, heldendaden én bijhorende medailles tijdens W.O.II, een schepenambt en zestien jaar lang burgemeester van Koekelberg. Wat een man!

Het indrukwekkende levenswerk van Armand Swartenbroeks raakte zeer ten onrechte vergeten. Waar zijn geweldige verhaal een film waard is, of op zijn minst eeuwige waardering. Voorbijgesneld door de veranderende tijdsgeest én door dat typisch Belgische… wij eren onze helden niet. Tot nu. Met  ARMAND zetten we dit recht en brengen we Armand Swartenbroeks helemaal terug! Er is het boek met al zijn dadendrang in honderden foto’s en documenten. En er is de voorstelling…

Kevin Van Doorslaer brengt ARMAND tot leven in een monoloog waarin hij wordt bijgestaan door… zeven co-acteurs + een aantal figuranten. Hoogst ongewoon voor een monoloog? Inderdaad. ARMAND is dan ook niet‘ zomaar’ een voorstelling. De productie maakt gebruik van projectie én videomapping om een avond te brengen die de unieke Armand Swartenbroeks eer betuigt, maar evenmin zijn makkers uit het oog verliest.

ARMAND reist sinds oktober 2020 door het hele land. Letterlijk, want de voorstelling speelt zowel in het Nederlands als in het Frans en dus in beide Belgische landshelften.

Spel: Kevin Van Doorslaer
Regie: Yoeri Lewijze
Tekst: Marc Hendrickx en Dirk Dobbeleers
Productie: Moody Blue Productions

www.armandtheater.be

Tickets

Tickets zijn niet langer te koop voor dit evenement.

Organisator

De Theatergarageinfo@theatergarage.be Bouwhandelstraat 72, B2140 Borgerhout

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

[mc4wp_form id=”21988″]

X