maart, 2023

29mrt19:3022:00Cinecafé: Van geconfisqueerd naar gemeenschappelijk goedDoelpubliek:Voor iedereenType:Film,Lezing

Tijd

(Woensdag) 19:30 - 22:00

Locatie

De Theatergarage

Bouwhandelstraat 72, B2140 Antwerpen

Details van het evenement

Sociale antimaffia-vereniging BASTA! en Oxfam Wereldwinkel Deurne organiseren ter gelegenheid van de dag ter nagedachtenis van alle onschuldige maffiaslachtoffers een filmscreening met nabespreking.

“Sono Cosa Nostra” 
 Documentaire uit 2016
(Engelstalige onderschriften)

Het verhaal van “Sono Cosa Nostra” begint in 1996, wanneer de Italiaanse regering wet nr. 109/96 goedkeurt: de wet rond de publieke en sociale herbestemming van geconfisqueerde eigendommen die vroeger toebehoorden aan de maffia. Een cruciaal keerpunt in de strijd tegen de georganiseerde misdaad en ook in het collectieve bewustzijn ervan.

De documentaire vertelt het verhaal van antimaffia-netwerk Libera, dat door de inzameling van een miljoen handtekeningen de goedkeuring van deze wet mogelijk maakte en brengt het harde werk in beeld van de vele organisaties die de geconfisqueerde eigendommen vandaag beheren. Door hun focus op sociaal welzijn, is een nieuw evenwicht ontstaan: tegenover maffia-activiteiten staan nu tastbare gebaren van solidariteit, die uitdrukking geven aan een nieuwe cultuur van legaliteit. Vandaag, meer dan vijfentwintig jaar na de goedkeuring van wet 109/96, vertegenwoordigen de geconfisqueerde eigendommen de verlossing van Italië, haar emancipatie als eerlijke, moedige natie. Al die goederen en eigendommen zijn immers van elke Italiaanse burger, “ze zijn van ons” of, zoals men in het Italiaans zou zeggen, “Sono cosa nostra”.

Het centrale thema van de avond wordt het sociale hergebruik van geconfisqueerde eigendommen die vroeger toebehoorden aan criminele organisaties. In Italië biedt de wetgeving die dit hergebruik mogelijk maakt al meer dan 25 jaar kansen voor duurzame ontwikkeling, sociale economie, werkgelegenheid, preventie en emancipatie.

Nu ook in België de eerste stemmen opgaan rond zo’n wetgeving, willen we stilstaan bij hoe ze ook in onze stad en ons land de sociale cohesie zou kunnen bevorderen.

De missie en werking van Libera Terra sluit nauw aan bij de visie van Oxfam-Wereldwinkels. In elke Wereldwinkel vind je een selectie van Libera Terra-producten, en Oxfam werkt mee aan de zoektocht naar nieuwe afzetmarkten en het ontwikkelen van interessante producten.

Ter afsluiting van de avond volgt een degustatie van (h)eerlijke Libera Terra-producten, gemaakt door sociale coöperatieven die gronden beheren in Zuid-Italië die vroeger toebehoorden aan criminele organisaties.

Tickets

Tickets zijn niet langer te koop voor dit evenement.

Organisator

Libera Terra en Oxfam Wereldwinkels

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

X